Voorop met rookgasreiniger

Dat onze warmte-accumulerende kachels zuinig en schoon stoken is inmiddels bekend. Om helemaal klaar te zijn voor de toekomst levert Vuurmeesters nu een elektrostatische rookgasreiniger. De werking ervan is simpel: een elektrode zorgt ervoor dat de fijne asdeeltjes en roetdeeltjes samenklonteren en aan de schoorsteenwand kleven. Ze verspreiden zich niet in de lucht. Tijdens het jaarlijkse vegen van de schoorsteen worden deze deeltjes door de borstel verwijderd. Dit eenvoudige filtersysteem wordt boven op de-al dan niet bestaande-schoorsteen geplaatst en levert een reductie van 80 tot 90 % op de uitstoot van fijnstof.

We informeren u graag over de mogelijkheden en prijzen. In ons Tiny house is dit systeem binnenkort te bekijken.


Nieuw in onze toonzaal

In onze toonzaal staan twee nieuwe warmte-accumulerende kachels. Ze zijn opgebouwd uit vuurvaste stenen die worden omhuld met metalen ringen. Zo ontstaat een glad en modern uiterlijk. De kachels zijn voorzien van een tegenstroomprincipe waarbij de rookgassen dalen en zo hun warmte afgeven voordat ze in de schoorsteen gaan. Dit verklaart het hoge verbrandingsrendement van 90%. Deze modellen met een gewicht vanaf 1250 kg worden als pakket geleverd. Ze zijn leverbaar in allerlei vrolijke kleuren en verschillende hoogten namelijk 1650, 1800, 1950 en 1215 mm. Wij kozen voor een hoge klassieke en een lagere strakke uitvoering.
Maak gerust een afspraak om deze modellen te bekijken.


Fijnstof en uitstoot

Er is de laatste tijd veel media-aandacht voor fijnstof en de uitstoot hiervan door houtkachels. Daarom zetten we hier de feiten op een rijtje.

Wat is fijnstof?
Fijnstof is de benaming van in de lucht zwevende deeltjes die kleiner dan tien micrometer zijn. Sommige van deze deeltjes zijn schadelijk voor onze gezondheid en andere niet. Veel van het Nederlandse fijnstof komt uit de natuur en bestaat uit zeezout en zand. Daarnaast komt er fijnstof vrij bij wrijving, verbranding of verdamping in de industrie en in het verkeer. Het stoken van hout in een kachel zorgt in principe ook voor uitstoot van fijnstof.

In het artikel van het RIVM van 16 februari 2021 wordt vermeld dat houtkachels veel meer fijnstof uitstoot leveren dan gedacht. In dit artikel en het daaraan voorafgaande onderzoek is opnieuw de broodnodige nuance weggelaten. Het betreft hier metalen houtkachels want daarvan staan er het meeste in Nederland. Metalen kachels worden door de gebruikers tijdens het stoken ‘geknepen’ omdat het brandhout anders veel te snel opbrandt en het veel te heet wordt in de woonruimte. Zo ontstaat een onvolledige verbranding die slecht is voor milieu, kachel en rookgaskanaal. Dat deze metalen houtkachels wel de benodigde CE certificatie behalen komt door de wijze van testen. Een metalen kachel wordt slechts gedurende 15 minuten getest en wel op het moment dat het vuur al volop brandt en er ruimschoots zuurstof toestroomt, waardoor de testresultaten optimaal lijken. Echter in de praktijk thuis worden deze resultaten niet behaald omdat het dan veel te heet wordt in de woonruimte. Stenen kachels worden onderworpen aan een praktijktest die 24 uur duurt en die dus een veel completer en eerlijker beeld geeft.

In een zware stenen kachel brandt het vuur altijd volop en wordt er niet geknepen, hierdoor ontstaat een volledige verbranding met nauwelijks uitstoot. Uit onderzoek blijkt dat het fijnstof dat vrijkomt bij een goede houtverbranding met een hoge temperatuur uit niet-toxische deeltjes bestaat, deze hechten zich nauwelijks aan de longen.(Bron: Nussbaumer 2008 - pdf, Landahl 2009).
In de gewone metalen houtkachel wordt deze hoge temperatuur niet bereikt en is de uitstoot dus wel schadelijk.

Daarnaast wordt een groot deel van het fijne vliegas en stof opgevangen in de tegenstroomkanalen die door de stenen kachel lopen. Bij metalen kachels zijn er geen lange rookgasgangen.

Warmte-acccumulerende leemkachels van Vuurmeesters en massieve Tulikivi speksteenkachels branden kort, namelijk twee tot drie uur per dag waardoor de uitstoot sowieso al beperkt is. Open haarden en metalen kachels branden meestal een hele dag waardoor de uitstoot vanzelfsprekend hoger is.

Uit onderzoek blijkt dat een oudere houtkachel evenveel fijnstof uitstoot als 125 moderne speksteenkachels van Tulikivi. De uitkomst van deze EN 15250 test pleit dus voor het vervangen van vervuilende metalen houtkachels door milieuvriendelijke stenen modellen en dat vinden wij dus een prima idee. Doen!

Om nog wat verder uit te ‘zoomen’ kunnen we ons ook eens afvragen of het gebruik van aardgas en aardolie de wereld veel goeds heeft gebracht. Het lijkt ons de hoogste tijd om snel veel bomen aan te planten en zo een andere weg in te slaan.


Verwarmen in corona tijd

In deze corona-tijd zijn we allemaal vaker en langer thuis. Er is meer aandacht voor een gezond binnenhuisklimaat, niet alleen in woningen maar ook in kantoren, bedrijven en openbare gebouwen. Ventilatie en frisse lucht zijn de sleutelwoorden, want het corona virus verspreidt zich ook via de lucht.

In Nederland wordt het merendeel van de gebouwen verwarmt door stromen van opgewarmde lucht die worden opgewekt door radiatoren, convectoren, metalen houtkachels, warmteterugwinsystemen, blowers en meer. Als er in die situatie wordt geventileerd, verdwijnt deze verwarmingslucht samen met de te ventileren kamerlucht en wordt het binnen snel koud.

Door het toepassen van stralingsverwarming met een lage temperatuur is het wel mogelijk om voldoende te ventileren en toch een aangenaam binnenhuisklimaat te behouden. De warmte zit bij dit soort warmtebronnen immers niet in de lucht, maar in de kachelmassa opgeslagen en wordt geleidelijk afgegeven. Het ventilatieverlies wordt zo beperkt en het wooncomfort blijft daarom hoog.
Onze warmte- accumulerende houtkachels met warme knuffelmuren leveren deze heerlijke, gezonde en zuinige warmte. Tijd dus voor verandering!


Kachel in wandelcafe

In het gezellige wandelcafe van Peter en Rafael in Aalbeek prijkt een prachtige warmte-accumulerende houtkachel. Deze kachel is na het volgen van een kachelbouw workshop door Peter zelf ontworpen en gebouwd. In de met tegels afgewerkte kachelwand is een stenen bakoven gemetseld waarin de vlaaien worden gebakken die de klanten bij een vers gezet kopje koffie of thee kunnen eten.

In de Limburgse heuvelen is het heerlijk wandelen en door de ontspannende warmte van de kachel is dit een ideale plek voor vermoeide wandelaars om even bij te komen. Overnachten kan ook op deze locatie.

Kijk voor meer informatie even op deze pagina: wandel-cafe.nl


Tiny house zonder gasaansluiting

Nederland moet van het aardgas af en iedereen is op zoek naar duurzame en passende oplossingen. Om te laten zien hoe dat er in de praktijk uit ziet, hebben we een modelwoning gebouwd. In dit tiny house levert stoken met brandhout comfortabele warmte en ruimschoots warm water.

De kleine vrijstaande woning bestaat uit een technische ruimte, woonkamer annex eetkeuken en een douche met toilet op de begane grond. Op de eerste verdieping is bergruimte en een ruime slaapkamer met wastafel.
Ons tuinhuis is door ons opgebouwd van natuurlijke materialen: voor de muren gebruikten we oude bakstenen en houtvezelplaten. De spouwisolatie is milieuvriendelijk. Dit tiny house heeft een grasdak vol sedum, grassen en klimplanten. De binnenmuren zijn afgewerkt met leemmortel, leemfinish en tadelakt. Het toilet wordt gespoeld met regenwater dat we opvangen in een grote ondergrondse watertank.

Koken en bakken doen we op en in een gemetseld stenen fornuis. Dit met hout gestookte fornuis heeft een grote bakoven voor brood, pizza en ovenschotels. Het verwarmen gebeurt met een hout gestookte cv-ketel die is geïntegreerd in een organische leemkachel met twee verwarmde zitbanken. Deze kachel verwarmt de woonruimte zelf en levert daarnaast tapwater en cv-water. Vloerverwarming en wandverwarming zijn op de ketel aangesloten, net als een radiator op de eerste verdieping.

De cv-kachel is via een zichtbaar regelsysteem verbonden met een buffervat van 750 liter. Het water in dit buffervat wordt ook door de zon opgewarmd, niet alleen via zonnecollectoren maar ook via een elektrisch element. We hebben naast zonnecollectoren ook zonnepanelen op het dak. De technische installatie is in samenwerking met installatiebedrijf Semmekrot in Hengevelde tot stand gekomen.

Wij zijn heel tevreden over dit verwarmingssysteem.


Artikel in Trouw

Er verschijnen gelukkig ook genuanceerde artikelen over het stoken met hout.
Lees hier het essay van Michiel Bussink dat werd gepubliceerd op 6 oktober 2108 in Trouw.


Niets nieuws

Hoewel het voor ons niets nieuws is, willen we toch graag even onder de aandacht brengen dat Vuurmeesters kachels bouwt van begin tot eind. Van pril ontwerp tot het eerste vuur, van fundering tot schoorsteenkap. Vanzelfsprekend stucen we onze kachels zelf af.

Deze professionele manier van werken schept duidelijkheid omdat al het werk daarmee in goede handen is.


In memoriam

Op zondag 13 mei jongstleden is onze Finse vriend en collega Heikki Hyytiäinen onverwacht overleden.

Heikki was degene die 30 jaar geleden warmte-accumulerende kachels in België en Nederland introduceerde. Hij schreef meerdere boeken, organiseerde workshops, deed onderzoek en gaf lezingen over dit onderwerp dat hem tot op het laatst dagelijks bezighield. Door hem raakten veel mensen geïnspireerd om zich te verdiepen in stralingswarmte en in de toepassing ervan.

De Finse traditie van het geven van kachelbouw-workshops hebben wij met plezier van hem overgenomen. Als wederdienst hebben we Heikki vaak uitgenodigd om als gastdocent bij te dragen aan deze werk-leerprojecten. In Finland, Noord Amerika, Denemarken, Zweden, Duitsland en Nederland zijn velen hem dankbaar, omdat hij hen een vriendelijk zetje gaf om warmte-accumulerende kachels als warmtebron te kiezen. Die dankbaarheid geldt zeker voor ons, omdat we naast zakelijke contacten ook vriendschappelijke banden met hem en zijn familie hadden.

We zullen hem missen.


Ons privacy beleid

Wij bewaren uw gegevens zoals naam, adres, telefoonnummer en mailadres in een klantenbestand dat we buiten ons bedrijf met niemand delen.
Vuurmeesters dient van de belastingdienst deze gegevens 7 jaar te bewaren. Daarna worden ze vernietigd.

Als er vragen zijn rondom ons privacy beleid kunt u altijd contact met ons opnemen.


Fijnstof

Er is de laatste tijd veel media-aandacht voor fijnstof en de uitstoot hiervan door houtkachels. Daarom zetten we hier de feiten op een rijtje.

Wat is fijnstof?
Fijnstof is de benaming van in de lucht zwevende deeltjes die kleiner dan tien micrometer zijn. Sommige van deze deeltjes zijn schadelijk voor onze gezondheid en andere niet. Veel van het Nederlandse fijnstof komt uit de natuur en bestaat uit zeezout en zand. Daarnaast komt er fijnstof vrij bij wrijving, verbranding of verdamping in de industrie en in het verkeer. Het stoken van hout in een kachel zorgt in principe ook voor uitstoot van fijnstof.

De volgende punten zijn hierbij van belang:

- Het fijnstof dat vrijkomt bij een goede houtverbranding met een hoge temperatuur bestaat uit niet-toxische deeltjes die zich nauwelijks aan de longen hechten (Bron: Nussbaumer 2008 - pdf, Landahl 2009). In veel metalen of gietijzeren houtkachels, barbecues en open haarden wordt die hoge temperatuur echter niet bereikt en is de uitstoot dus wel schadelijk.

- In warmte-accumulerende kachels wordt veel fijn vliegas en stof opgevangen in de tegenstroomkanalen die door de kachel lopen. Dit is bij metalen kachels en open haarden niet het geval.

- De leemkachels van Vuurmeesters en Tulikivi speksteenkachels hebben een lage uitstoot omdat ze slechts een korte periode branden. Twee uur stoken is immers voldoende voor een lange dag warmte. Open haarden en metalen kachels branden vaak de hele dag, waardoor de uitstoot vanzelfsprekend veel hoger is.
Uit EN 15250 tests blijkt dat 125 moderne speksteenkachels evenveel fijnstof uitstoten als één oude houtkachel. Het vervangen van vervuilende houtkachels door milieuvriendelijke houtkachels levert dus een bijdrage in het verminderen van fijnstof.


Ons CV fornuis verwarmt water in een buffervat

In onze keuken staat een Pertinger fornuis met bakoven. Wij koken, grillen en frituren hier dagelijks op en ook de naast de stookopening gelegen bakoven wordt regelmatig gebruikt. Dit milieuvriendelijke en degelijke fornuis is voorzien van een uitgekiende warmtewisselaar. Deze warmt snel veel water op dat met behulp van een pomp naar het grote buffervat wordt gebracht. Dit buffervat wordt tevens opgewarmd door de op ons dak geplaatste zonnecollectoren. Op die manier is onze woning niet langer van aardgas afhankelijk.

Lees hier meer over deze nieuwe ontwikkeling


Broodbaksteen of pizzasteen weer op voorraad

Onze voedselveilige bakstenen van 40 x 30 x3 cm zijn weer leverbaar. Deze vuurvaste pizzastenen zijn bestand tot een temperatuur van 1000°C en zijn geschikt voor iedere oven. Deze chamotte platen geven een knapperig krokante bodem aan zelfgebakken brood, gebak en huisgemaakte pizza’s. Ze zijn ook op de barbecue te gebruiken.

De plaat dient in onze toonzaal te worden opgehaald. In onze webshop is meer informatie te vinden.


Stookavond op 26 november

Op donderdagavond 26 november organiseerde Vuurmeesters in samenwerking met Tulikivi een informatieve en praktische stookavond. De avond begon om 19.30 met een presentatie over de Finse speksteenkachels. Na de pauze met koffie/thee en huisgebakken lekkers vertelden Roland Voppel en Esther de Raat over leemkachels. De schone verbranding, de aangename stralingswarmte en de vele mogelijkheden werden doorgenomen. Aan het eind van de gezellige avond was er ruimte voor vragen en stookten we samen met de bezoekers een vuur in de grote leemkachel in onze toonzaal.


Toonzaal open tijdens Kunstmoment

Tijdens het Diepenheimse Kunstmoment is onze kacheltoonzaal dagelijks van 13 tot 17 uur geopend. U bent van 15 tot en met 25 oktober 2015 van harte welkom om ook in onze toonzaal rond te kijken en onze warme kachels zelf te ervaren. Het merendeel van de specialistische producten die we in onze webshop verkopen, zijn in onze toonzaal te bekijken en aan te schaffen.

Het Diepenheimse Kunstmoment- met als thema Kunstmovement- is ook dit jaar weer bijzonder gevarieerd en uitgebreid. Op vijftig bijzonder plekken zoals oude schuren, bijzondere winkels, huizen maar ook in de galeries, bij de kastelen en in het groene buitengebied is er kunst van allerlei disciplines te zien. Daarnaast zijn er diverse lezingen, workshops en presentaties.

Onder begeleiding van een gids is een uitgebreide rondleiding door het centrum van Diepenheim mogelijk. Kijk op http://www.kunstmomentdiepenheim.nl/home/8 voor meer details en informatie.

Graag tot ziens in ons gezellige Stedeke!


Stenen bakovens en bakovenpakketten

In onze nieuwe folder over bakovens en bakovenpakketten is na te lezen hoe eenvoudig en gezellig het is om te bakken in de stenen bakovens van het Duitse merk Kandern. Deze kwaliteitsfabriek heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van hout gestookte bakovens. Ze zijn niet alleen voor huis, tuin en keukengebruik maar ook voor de professionele bakker zijn deze zware bakovens geschikt. Zo zijn er bakovens tot een diepte van 180 cm.

De folder met daarin technische informatie en een paar smakelijke recepten ligt voor u klaar in onze toonzaal.


Nieuw in onze toonzaal: stenen fornuis Helmi

In onze toonzaal staat sinds kort een stenen fornuis: het is opgebouwd uit vuurvaste stenen en bakstenen en weegt 850 kg. Tijdens het stoken geeft het direct warmte af via de fornuisplaat. Dat is handig om snel te kunnen koken. Daarnaast wordt de warmte van het houtvuur in de stenen massa van het fornuis opgeslagen. Die warmte wordt in de uren na het stoken aan de woning afgegeven. Het fornuis dient dus niet alleen om op te koken, het is tevens een belangrijke warmtebron.

Koken met hout als brandstof is een efficiënte en eenvoudige manier om voedsel te bereiden. Wij koken al meer dan 20 jaar op deze manier.

De fornuisdeur in dit nieuwe model heeft een glazen ruit zodat het vuur zichtbaar is; dat is handig in verband met de controle van het vuur. De inzet-bakoven van staal is naast de stookdeur geplaatst en heeft een ook glazen ruit zodat steeds zicht op het bakproduct mogelijk is. Bovenop ligt een keramische fornuisplaat, deze plaat geeft de warmte van het houtvuur snel door en is makkelijk schoon te maken. Het leuke van de plaat is bovendien dat de vlammen van het houtvuur door de plaat heel goed zichtbaar zijn.

Koken en bakken met hout als brandstof wordt zo steeds leuker!


Nieuw in onze webshop: bijlen van Hultafors

De kwaliteitsbijlen van Hultafors worden gemaakt in het Zweedse familiebedrijf Hults Bruk waar ambacht hoog in het vaandel staat. Sinds 1697 is het smeden van koppen voor bijlen daar een traditie. Het Zweedse staal van de kop is meerdere keren verdicht zodat deze heel duurzaam is. Op iedere Hultafors-bijl staat het stempel van de smid, als garantie voor de echtheid van het product.

Iedere bijl heeft een hickory houten steel die veerkracht en sterkte garandeert. Hickory is een Noord-Amerikaanse loofboom waarvan het hout langzaam groeit. Het hout wordt al decennialang gebruikt voor de stelen van o.a. bijlen en messen. De stelen zijn behandeld met een laagje lijnolie en voorzien van een gat zodat de bijl makkelijk kan worden opgeborgen. Deze Hultafors bijlen zien er prachtig uit, liggen fijn in de hand en zijn zo uitgevoerd dat hakken een plezier wordt.

Ze zijn onze toonzaal te bekijken en te bestellen in onze webshop


Open dagen op 20 en 21 maart 2015

Bij het officiële begin van de lente openen de leden van branchevereniging WARM hun toonzaaldeuren om belangstellenden te informeren over warmte-accumulerende houtkachels. Vuurmeesters nodigt u graag uit voor een vrijblijvend bezoek aan onze toonzaal. In onze stenen bakoven bakken we allerlei lekkers en ook het met hout gestookte fornuis in onze keuken brandt die dag.

Stap gerust even binnen, geniet van de aangename stralingswarmte van onze unieke warmtebronnen en laat u voorlichten door onze bouwers.

De toonzaal is open op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart van 11 tot 17 uur. Graag tot ziens.


Vier nieuwe pagina's op onze website

Voor Vuurmeesters is kachelbouwen dagelijks werk; wij kennen de aspecten van het ontwerpen van een warmtebron. Veel van onze klanten hebben vóór een eerste toonzaalbezoek meestal wel een idee over hun eigen kachel en hoe die in hun huis past, maar ze zijn niet helemaal op de hoogte van alle variaties en mogelijkheden die een Vuurmeesterskachel biedt.

Op deze nieuwe pagina's tonen we concrete voorbeelden waarmee ideeën kunnen worden opgedaan voor een eigen project. Na technisch overleg met onze bouwers en een bezoek op locatie kan de bouw beginnen. Het resultaat is altijd een unieke, persoonlijke warmtebron waaraan de klant zelf vaak ook letterlijk een steentje heeft bijgedragen.

Deze vier pagina's met de titel Onze Klanten bevatten slechts een kleine greep uit de vele door ons gerealiseerde kachels:

Leemkachels bij onze klanten
Finovens bij onze klanten
Speksteenkachels bij onze klanten
Fornuizen en bakovens bij onze klanten


Open Dagen op 19 en 20 september

Kachelbouwbedrijf Vuurmeesters is bestuurslid van Vereniging WARM in Nederland. Deze branchevereniging heeft als doel dat iedereen weet wat een warmte-accumulerende houtkachel is en wat de voordelen ervan zijn. Eén van de manieren waarop we belangstellenden informeren is het tweejaarlijks organiseren van Open Dagen waarbij al onze leden hun toonzaaldeuren openen.

We plannen deze feestelijke dagen bij het begin van de lente en bij het begin van de herfst. De kachels zijn dan warm gestookt en u kunt zich vrijblijvend laten voorlichten. Op meerdere locaties worden presentaties of lezingen georganiseerd en kunt u zelfgebakken lekkers proeven. Onze gezellige toonzaal was daarom vrijdag 19 en zaterdag 20 september open van 11 tot 17 uur.Veel bezoekers bezochten ons en lieten zich vrijblijvend informeren over onze hoogrendementskachels.

Wat ons betreft kan het stookseizoen beginnen!


Noordijk bakt brood in eigen bakhuuske

Op zaterdag 12 juli 2014 bakten we voor de eerste keer brood en koeken in de bakoven van de stichting d'Oale Schole in Noordijk. Het binnenwerk van de stenen oven bestaand uit vuurvaste elementen werd door Vuurmeesters geleverd en samen met enthousiaste vrijwilligers opgebouwd. Het resultaat mag er zijn: dit nieuwe bakhuisje heeft het uiterlijk van een vroeger in deze streek veel voorkomend bakhuuske en de smaak van de bakproducten was heerlijk!

Doel van de stichting is om regelmatig brood en ander lekkers in de met hout gestookte oven te bakken. Niet alleen voor de bewoners van Noordijk zelf, maar ook voor de vele fietstoeristen die deze gezellige locatie bezoeken. In het naast het bakhuis gelegen museum zijn oude gebruiksvoorwerpen, archeologische vondsten, landbouwmachines, kleding en nog veel meer te zien. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de ernaast liggende moestuin en proeven van de vele soorten huisgemaakte jams.


Bakken op broodbaksteen

In haar nieuwe boek Nachtbrood houdt Ineke Berentschot een pleidooi voor ambachtelijkheid, smaak en geduld. Ze beschrijft dat als een brooddeeg bestaand uit pure ingrediënten tijd krijgt om te rijzen er een smaakvol en luchtig brood ontstaat.
Haar boek bestaat uit een theoretisch deel met informatie over o.a. kneden, enzymen en graansoorten. In het tweede deel tonen 22 bakkers hun favoriete broodrecepten. Stap voor stap leggen ze uit hoe je bijvoorbeeld moederdagbrood, bieslookbrood of mueslibonk bakt.

Sinds kort bakt Ineke op een broodbaksteen van Vuurmeesters. Op haar website beschrijft ze hoe haar dat bevalt.


Leemkachel met geïntegreerd televisiescherm

Samen met architect A. Dietzsch en onze klant ontwierpen de kachelbouwers van Vuurmeesters een kachel met geïntegreerd tv-scherm. Dit plasmascherm is in een nis verzonken. Alle leidingen zijn in de kachelwand weggewerkt. Op deze manier kan tegelijkertijd van de tv en van het vuur worden genoten.

Eerdere primeurs van ons bedrijf waren de toepassing van leemstenen als kachelbouwmateriaal. Ook het bouwen van leemkachels waarbij de rookgassen via slechts één tegenstroomkanaal in het kachellichaam afdalen, zijn onze uitvinding evenals de ontwikkeling van leemkachels met traptreden, de zgn. trapkachels.
Maatwerk is onze specialiteit!

De klant maakte tijdens de bouw van deze unieke leemkachel een uitgebreide film. Daarin is te zien hoe een maatwerkkachel als deze tot stand komt. Onze bouwers tonen hun ambachtelijke kwaliteiten en aan het einde is het niet alleen genieten van zelfgebakken pizza's maar ook van comfortabele stralingswarmte.
Bekijk hier de Vuurmeestersfilm



Onze tunnelhaard in bouwblog

Onze klanten op Erve Borkens houden een bouwblog bij van de grootscheepse verbouwing van hun oude Gelderse boerderij. Daarop is informatie te lezen over hoe zij de verbouwing aanpakken. Zo is te zien hoe vier dakramen worden geplaatst, hoe de schoorsteen eruit ziet en zij dit oude pand zorgvuldig isoleren.
Ook is hier te zien hoe de strakke leemkachel met zitbank langzaam vorm krijgt, mede dankzij de meewerkhulp van de klanten.


Thema Open dagen 21 en 22 maart is rendement

Tijdens onze Open dagen was het gezellig druk in onze toonzaal. Veel belangstellenden kwamen met plattegronden en schetsen en bespraken samen met ons hun kachelplannen. In onze klimkachel met bank stookten we een warm vuur en we deelden in de stenen oven gebakken Finse kaneelkoeken uit.

Het centrale thema van deze door branchevereniging WARM georganiseerde Open dagen was rendement. Massieve warmte-accumulerende houtkachels worden getest via testmethode NEN 15250 waarbij de kachel gedurende de gehele stookperiode van aanmaken tot en met het uitbranden wordt getest. De rendementen variëren van 80 tot 95%.

Metalen houtkachels worden via een andere testmethode, de zgn. NEN 13240 getest. Zo'n kachel wordt gedurende een korte periode van circa 20 minuten getest. Vanzelfsprekend zijn de resultaten van die twee testen niet met elkaar te vergelijken.


Deelname aan kerstfair op Landgoed Morgenstern

Tijdens de jaarlijkse Kerstfair op Duurzaam Landgoed Morgenstern was Vuurmeesters ook met een stand aanwezig. We informeerden bezoekers over de door ons in de woonkamer van het conferentieoord gebouwde Tulikivi speksteenkachel en gaven stookdemonstraties.

Gedurende deze fair waren allerlei lekkernijen van ambachtelijke bedrijven te proeven én te koop zoals biologische kazen, kerstkransen, kerstbroden, pasteien en oliebollen. De laatste kerstgeschenken konden ingekocht worden: vilten producten, glassieraden en bloemstukken. Het Barchemse zangkoor zorgde ook dit jaar voor extra sfeer met kerstliederen.

Ook werd op zondag 22 december 2013 het nieuwe gebouw, gerealiseerd door Hendriksen ecobouw, feestelijk geopend.


Infraroodcamera op terugkomdag in Toldijk

Ruim een jaar na de grote kachelbouw workshop in september 2012 organiseerden we bij Wies en Michel een terugkomdag voor deelnemers en begeleiders. Niet alleen vanwege de gezelligheid en om te horen hoe het de deelnemers is vergaan, maar ook om na een koude winter de stookervaringen te horen en een paar aanpassingen te doen.

Wies en Michel wilden het binnenhuisklimaat van hun boerderij niet alleen optimaliseren door stralingswarmte, maar ook door het aanbrengen van meer isolatie in dak, wand en glas. Met behulp van onze infraroodcamera konden we de warmtehuishouding van het hele pand inspecteren en evalueren. Het contrast tussen de koudebruggen in het pand en de warme kachellichamen was goed zichtbaar met de camera. Vuurmeesters gebruikt regelmatig de infraroodcamera om warmteverlies in een woning in beeld te brengen.

We beëindigden deze gezellige en goed verzorgde dag met het samen stoken van de drie stenen kachels.


Massief houten pizzaschep te koop in onze vernieuwde webshop

We hebben onze webshop vernieuwd. De producten staan overzichtelijk gerangschikt en het assortiment is uitgebreid. Een van de nieuwe producten waar we trots op zijn is de houten broodschieter.

Deze ambachtelijk gemaakte houten schep heeft een steel van 30 cm lengte en een schep met de afmetingen van circa 30 x 26 x 2 cm. De voorkant van de schep is afgeschuind zodat het brood of de pizza makkelijk uit de bakoven kan worden gehaald. De steel heeft aan het uiteinde een opening zodat de broodschieter aan een haak of haardstel bij de oven kan hangen. Deze degelijke broodschieter is natuurlijk ook geschikt als snijplank om de pizza of het brood na het bakken op te snijden en te serveren.

De houten pizzaschep is op voorraad en kost € 30,-




Stookavond op vrijdag 1 november

De warmtespecialisten van kachelbouwbedrijf Vuurmeesters organiseerden samen met de importeur op vrijdag 1 november 2013 een Tulikivi stookavond.

Tijdens de uitgebreide presentatie kwamen alle aspecten van deze hoogrendementskachels uit Finland aan de orde: het oeroude gesteente speksteen, de wervelverbrandingskamer, de ambachtelijke opbouw en de behaaglijke stralingswarmte. Aandachtspunten waren de milieuvriendelijke CO2-neutrale verbranding en het zuinige stoken met lokaal hout. Nieuwe ontwikkelingen zoals het gebruik van geperste houtpellets en het plaatsen van een warmtewisselaar in een speksteenkachel werden vanzelfsprekend ook besproken.

De stookavond bestond uit een deel voor de pauze en een deel na de pauze. In de pauze zelf was er koffie, thee en fris en een thuisgebakken lekkernij die we in het speksteenfornuis in onze keuken bereidden.

We stookten aan het einde van de avond een mooi vuurtje in onze speksteenkachel TLU 2000/91 in onze toonzaal. Dit model met stenen bakoven is uitgebreid met een verwarmd zitplateau waarop het heerlijk vertoeven is.

Na de presentatie was er ruimte voor opmerkingen en vragen. Er waren deze avond ook eigenaren van al eerder gebouwde Tulikivi's aanwezig. Zij deelden hun warme ervaringen met de andere bezoekers.

Vuurmeesters organiseert regelmatig Tulikivi stookavonden.



Berekening besparing CO2 met warmte-accumulerende hout kachel per woning

Het stoken van hout in een warmte-accumulerende kachel is CO2 neutraal omdat bomen tijdens hun groei een zelfde hoeveelheid CO2 opnemen als ze tijdens het verbranden afstaan. Met het stoken van twee kilogram lokaal verkregen hout wordt 1,8 kg CO2-uitstoot vermeden ten opzichte van het stoken van 1 M3 fossiele brandstof aardgas. De verwarming van een gemiddelde woning vraagt jaarlijks circa 2100 M3 aardgas. Als deze woning verwarmd wordt met een warmte-accumulerende houtkachel genieten de bewoners niet alleen van de aangename stralingswarmte en het gezonde binnenhuisklimaat, maar levert het ook nog lagere uitstoot van 3780 kg CO2.
Warmte-accumulerende houtkachels dragen dus direct bij aan het terugdringen van CO2 uitstoot.

Spelt brood bakken met de echte bakker

Ambachtelijke bakker Dick ten Broeke uit Lochem bakte op donderdag 28 februari 2013 een aantal van zijn speltbroden in onze met hout gestookte stenen bakovens. Die stenen bakovens waren 's ochtends nog flink opgestookt tot een temperatuur van circa 230 graden Celsius, daarna uitgeborsteld en met een vochtige lap schoongeveegd. De broden van 100% biologisch speltmeel hadden in de bakkerij de hele nacht op een koele plek gerezen en konden zo de oven in. Na 25 minuten waren ze gaar en konden ze op een rooster uitdampen.

Dick klopte op het brood, sneed ze voorzichtig open en proefde ze. Hij vertelde dat zo'n krokante, stevige korst en vochtige, zachte binnenkant alleen bereikt wordt in een met hout gestookte bakoven. De stralingswarmte die van vier zijden komt, geeft dit unieke bakresultaat. Zijn vader, die voor hem de bakkerij beheerde, stookte zijn bakoven toen met takkenbossen.

Ook wij smulden van het heerlijke brood!
Kijk voor meer informatie over deze kleinschalige en traditionele bakker op www.bakkerij-tenbroeke.nl






Leemkachel in laag-energiewoning

In de nieuwe Veluwse boerderij van Jan en Sylvia Velema bouwen we een leemkachel met warmtewisselaar. De woning wordt optimaal geïsoleerd zodat er weinig energie/ warmte per dag nodig is om het aangenaam te verwarmen. In de maatwerk leemkachel plaatsen we de warmtewisselaarpanelen op zo'n manier dat het grootste deel van de opgewekte warmte naar het grote buffervat wordt geleid. De centraal geplaatste leemkachel wordt uitgebreid met een warme zitbank en een kleine bakoven aan de keukenkant. Volg op deze website de ontwikkelingen van dit unieke en milieuvriendelijke project:
www.velema.net



Warmteprijzen

Sinds kort is de website www.warmteprijzen.nl in de lucht.

Op deze site is een complete vergelijking van prijzen voor verwarming opgenomen. Niet alleen worden de prijzen voor het verwarmen van een woning door middel van aardgas, maar ook met brandhout en pellets berekend. Op deze transparante website is op een eenvoudige manier te berekenen hoeveel de jaarlijkse stookkosten zijn voor uw woonsituatie. En hoeveel er dus bespaard kan worden. Zuinig stoken met een hoogrendementskachel, de energiewaarde van de verschillende houtsoorten, het gebruik van houtpellets en het vochtgehalte van het brandhout worden hier besproken.


Branchevereniging WARM in Nederland opgericht op 13 juli 2012.

Op 13 juli 2012 is branchevereniging WARM in Nederland opgericht.
W.A.R.M. staat voor Warmte Accumulerende Regenereerbare-brandstof Massakachels en vindt zijn oorsprong in een tiental kleinschalige ondernemingen. Deze ambachtelijke bedrijven hebben als hoofdtaak het produceren en leveren van warmte-accumulerende houtkachels, ook wel massakachels genoemd.

Deze kachels kenmerken zich door:
- het verspreiden van aangename stralingswarmte
- een groot gebruiksgemak
- een milieuvriendelijke en duurzame manier van hout verbranden
- een hoog verbrandingsrendement.
Temeer omdat snoei - en resthout probleemloos gestookt kan worden, zijn dit de kachels van de toekomst.

Historisch feit
In de vorige eeuw was steenkool verantwoordelijk voor de verwarming van Nederlandse huizen. Door milieugevolgen en schaarste moest men op zoek naar een andere brandstof. Toen kwam het aardgas en deed de centrale verwarming zijn intrede. Vanaf die tijd werden houtkachels hoofdzakelijk geplaatst voor de sfeer.
Tegenwoordig kijken kachelgebruikers ook naar de stijgende stookkosten en de milieuaspecten.
De belangstelling voor hoogrendementskachels met een herwinbare brandstof neemt de laatste jaren steeds sterker toe. Mede hierdoor is de brancheverenging WARM opgericht en is een nieuw feit aan de Nederlandse kachelhistorie toegevoegd.
Dergelijke brancheverenigingen bestaan al langer in Amerika en Europa en zijn een belangrijke bron van informatie en een concrete opstap voor belangstellenden. Nu hoort Nederland ook in dit rijtje thuis.

Onze ambitie
Met onze kennis opgedaan door jarenlange ervaring en met onze professionele voorlichting willen we consumenten en overheidsinstanties informeren over de duurzame voordelen en economische kansen die dit product biedt. Wij als kachelbouwondernemers hebben onze duurzame ambities samengevoegd in WARM.
De aangesloten leden zijn bereid tijd en energie te steken in projecten voor een duurzame samenleving. Binnen de vereniging behoudt ieder bedrijf wel zijn eigen identiteit. Vanuit gezamenlijke belangen ontplooien we verschillende initiatieven voor een effectief gebruik van de biobrandstof hout.
De vereniging zet zich tevens in voor een rechtsgelijke behandeling van massakachels en reikt controle-instrumenten als kwaliteitsmetingen aan.

WARM heeft een eigen website met uitgebreide informatie en links naar de betrokken bedrijven: www.warminnederland.nl

Vanzelfsprekend speelt het contact met de media een belangrijke rol. We hopen dat dit nieuwe initiatief zich als het spreekwoordelijk lopend vuurtje door Nederland verspreidt.